19 Ağustos 2016
Doğum nasıl gerçekleşir ve doğum üç ayrı bölüme ayrılır. İlk bölüm serviksin iyice genişleyip açılarak bebeğin uterustan çıkıp, vajinadan geçerek doğmasını sağlamasıdır, ikinci bölüm, bebeğin doğmasıdır ve üçüncü bölüm, plasentanın uterustan dışarı atılmasıdır. Burada her bölümü yeterli ayrıntılarla ele alacağız. Doğum başladığında serviks uzayıp genişlemeye başlar. Bu hareket, ritmik kasılmalar ve gevşemelerle olur. Uterus her kasılmasında, serviks gevşer ve bu her gevşeme serviksin biraz daha genişleyip açılmasını sağlar. Uterus kaslarının son derece kalın ve kuvvetli olması, serviksin genişlemesi ve açılması için oldukça uzun bir zamana ihtiyaç gösterilmesini zorunlu kılar. Serviksin açılması için yirmi dört saate kadar bir zamana ihtiyaç olabilir, ama bu kadının yirmi dört saat içinde daima acı çekeceği anlamına gelmez. Çünkü uterus kasılmaları başlangıçta pek kuvvetli değildir ve oldukça aralıklıdır. Çoğunlukla başlangıçta her kasılma arasında yirmi dakika ya da yarım saat ara vardır ve iki kasılma arasında anne tamamen rahattır. Zaman ilerledikçe ve serviks gittikçe genişleyip açılmaya başlayınca, uterus kasılmaları daha sıklaşır ve kuvvetli olur. Uterusun kasılmalarında bebek daima servikse doğru itilir ve serviksin genişleyip açılmasının en büyük nedeni bebeğin başının servikse yaptığı basınçtır. Serviks iyice açıldıktan sonra doğumun ikinci bölümü başlar.
Doğum nasıl gerçekleşir ilk bölüm sırasının bir döneminde bebeğin içinde yüzdüğü sıvı kesesi korion patlar ve sıvının bir kısmı vajinaya akar. Kesenin patlamasıyla beraber bebeğin başı tam serviksin ağandadır ve dolayısıyla kasılmalar daha sıklaşır ve kuvvetlenir. Birinci bölümün sonunda ve ikinci bölümün başında kasılmalar öylesine sıklaşır ve kuvvetlenir ki, anne bebeği vücudundan atmak için büyük çaba harcar. Anne soluk almasını nasıl önleyemezse, bebeğin doğumunu da artık önleyemez! Bebeğin itilmesi zor ve sabır isteyen bir iştir, ama bebeğin her itilişi anneye yardımcıdır, çünkü her itilmede bebek kanalda biraz daha yol alır. Bu bölüm birkaç dakika sürebileceği gibi uzayabilir de, çünkü her kadının doğum süresi değişiktir. Bebeğin başı sonunda annenin dışında belirir ve kuvvetli son bir itişle bebeğin başı artık doğmuştur. Anne kısa bir süre için rahatlar, sonra ikinci kuvvetli bir itilişle bebek tamamen dünyaya gelir. Bu an bir anne için en mutlu bir andır. Anne artık rahatlamış, ferahlamıştır ve bebek sahibi olmanın sevinci içindedir. Çoğu kez, ebenin ya da doktorun yardımı ile başını kaldırıp, göbek kordonu hâlâ uterustaki plasentaya bağlı olan bebeğini görür. Doktor ya da ebe, bebek kordonunu, bebeğin göbeğinden dört parmak kadar uzaklıkta, pensle sıkıştırıp keser, sonra bir düğüm atarak bağlar. Bu işlem annenin canını hiç yakmaz, çünkü kordonda yalnızca kan damarları vardır, içinde sinir bulunmaz. Bebeğin doğumundan çok kısa bir süre sonra, annenin basit bir çabasıyla plasenta da dışarı atılır. Çoğu kez, yeni doğan bebek pek güzel değildir. Bebeğin derisi verniks adı verilen balmumu bir yağla kaplıdır. Bu yağ tabakası, bebeğin vücudunu büyümesi sırasında içinde yüzdüğü sıvının etkilerinden korur. Bebeğin derisi üzerinde kimi zaman kan bile olabilir, ama bunların hiç birisi önemli değildir.
Doğum nasıl gerçekleşir ve sonra bebek birkaç saat dinlenir, her şeyinin normal olup olmadığı kontrol edilir, ondan sonra da annesine verilir. Anne bebeğini hemen emzirerek besler. Emzirme, anne ile bebek arasında hiç bir zaman kopmayacak kadar kuvvetli bir bağın kurulmasına yardımcı olur. Bebeğini ilk kez emziren anne için, bebeğini kollarında tutup beslemek büyük bir zevktir. Ana ile bebek arasında kuvvetli bağın ve sevginin doğması için, bebeğin muhakkak olarak memeyle beslenmesi gerekmez. Anne daima çocuklarından, meme ile beslenip beslenmedikleri üzerine bir soru beklemelidir. Çocuklar bu çeşit soru sormaktan zevk duyarlar. Böyle bir soruyla karşılaşan annenin dürüst olarak cevap vermesi gerekir. Eğer çocuk doğumundan sonra biberonla beslenmişse, bunu çocuktan saklamadan söylemeli ve nedenlerini onun anlayacağı bir dille anlatmaya çalışmalıdır. Doğum nasıl gerçekleşir adlı makalemizin sonuna geldik başka bir makalede görüşmek dileğiyle…
© Copyright 2011 Geciktirici,
Geciktirici Sprey, Geciktirici Krem, Geciktirici Spreyler,
Geciktirici
Kremler.
Made In Reklam Mutfağı